RADOMSKIE CIEKAWOSTKI
Radom stolicą Polski!
W latach 1481 – 1483 Radom był miejscem rezydowania księcia Kazimierza, syna króla Kazimierza Jagiellończyka. Władca wyznaczył syna na swojego następcę na czas pobytu w Wielkim Księstwie Litewskim. Ponieważ w Krakowie obawiano się zamachu, a Radom był znacznie bezpieczniejszym miastem, właśnie ten ośrodek wybrano na tymczasową siedzibę namiestnika. Dzięki temu Radom stał się nieoficjalną „stolicą” Polski na okres 2 lat.
Piekarnik w centrum miasta
W samym sercu miasta przy ul. Żeromskiego 6/8 stoi piekarnik. Mały ceglany budynek gospodarczy z potężnym, kominem o kształcie wysmukłej piramidy, wysokim dachem i gotycką fasadą. Piekarnik wchodzi w skład zabudowań klasztornych ojców bernardynów. Został postawiony w XV-XVI w.
Prócz funkcji ówczesnej kuchni, pełnił on funkcje również olejarni, piekarni, topialni wosku i… browaru. Radomski piekarnik to jedyny tego typu obiekt w Polsce i jeden z dwóch w Europie.
Najlepsza restauracja między Berlinem a Paryżem
Na przełomie XIX i XX wieku restauracja Stanisława Wierzbickiego była jedną z najlepszych w kraju jak i Europie. Niemiecki dziennik „Berliner Tageblatt” na mapie najsłynniejszych lokali gastronomicznych Europy zaznaczył w Polsce tylko radomski lokal. Niewielka restauracja mieszcząca się przy ul. Żeromskiego gościła w swoich progach takich znakomitych gości jak: Tola Mankiewiczówna, Wojciech Kossak, Henryk Sienkiewicz, Władysław Reymont, Ignacy Mościcki, a także cesarz niemiecki Wilhelm II czy Charles de Gaulle, późniejszy prezydent Francji.
Karta win w lokalu Wierzbickiego liczyła 12 stron. Specjalnością zakładu były zraziki z kaszą gryczaną, aromatyczne flaczki z pulpetami i kołduny litewskie.